Om oss

.

fredag 29 april 2011

Nässelsoppa

Idag blev det nässelsoppa till lunch. Det är en gammal barndomsfavorit och lite extra speciellt blir det ju när man har plockat nässlorna själv! Vill man testa att laga detta är det ett hett tips att ha arbetshandskar när man plockar nässlorna och ett par gummihandskar eller liknande när man hanterar nässlorna i köket.

Ingredienser (4 port)
  • 2 liter små nässlor eller toppskott av nässlor
  • 1 ½ liter vatten
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 tärningar grönsaks- eller hönsbuljong
  • ev. ½ dl matlagningsgrädde

Instruktioner
  1. Lägg nässlorna i kallt vatten. Vispa runt så att de sköljs ordentligt. Ta bort riktigt grova stjälkar.
  2. Lyft upp nässlorna och lägg dem i en kastrull. Häll på vatten och koka upp. Låt koka under lock i ca en kvart. Sila sedan av spadet och ställ det åt sidan. Häll inte ut det, då du behöver det senare!!
  3. Spola hastigt nässlorna i kallt vatten, gärna i ett durkslag. Detta ger soppan en finare färg. Krama ur dem och hacka dem grovt.
  4. Gör en kula med smör och mjöl i en kopp.
  5. Koka upp nässelspadet igen och lägg i buljongtärningarna. När buljongen löst upp sig lägger du också i smörkulan. Låt denna smälta under omrörning och koka allt i ca 5 minuter.
  6. Lägg i nässlorna och grädden om man vill. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera gärna soppan med kokta ägghalvor och en bit gott knäckebröd. Kanske kan det också vara gott att strö i lite knaperstekt bacon.
Detta är en riktigt bra vårsoppa och innehåller en hel del järn och andra nyttigheter. Att nässlor växer som ogräs och därför lätt kan plockas alldeles gratis är ju bara en trevlig bonus!

1 kommentar:

  1. Ser gott ut! (och eftersom jag smakade så vet jag att det smakade bra)

    SvaraRadera