Om oss

.

torsdag 28 april 2011

Broccolipaj med magrare skal

Inte alltför nyligen testade vi att göra en av våra gamla favoritpajer på ett nytt sätt, nämligen lite mindre onyttigt (tack syster Helena för tipset). Istället för det vanliga pajskalet med massor av smör, halverade vi mängden och bytte ut resten mot kesella (se recept nedan).


Det är inte ofta vi blir nöjda när vi ändrar på våra favoriter, men den här gången var vi konstigt nog rörande överens om att det blev godare! Skalet blev mindre mäktigt, aningen segare och höll formen bättre när vi förgräddade det.


Ingredienser:
Mager pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kesella lätt
  • 50 g smör
Fyllning
  • 250 g broccoli
  • 1 dl fetaost i tärningar
  • ½ dl pinjenötter
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • ost


Instruktioner
  1. Börja med att blanda alla ingredienser till pajdegen och knåda ihop en smidig deg. Låt den stå kallt en stund.
  2. Dela broccolin i lagom stora buketter och förväll dessa i några minuter, så att de mjuknar lite.
  3. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i ca 10 minuter i 225 grader.
  4. Vispa ihop äggen och mjölken och eventuellt krydda med lite salt och peppar.
  5. Häll ner broccolin, fetaost-tärningar och pinjenötterna i det förgräddade skalet. Häll på äggstanningen och toppa med ost.
  6. Grädda i ugnen i 225 grader i ca 30 minuter eller tills fyllningen börjat stelna lite och osten fått fin färg. Kanske måste den tas ut och låta stelna lite till i rumstemperatur, om den får färg snabbt.


Nu återstår det bara att lista ut varför vi inte testat den här degen tidigare!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar