Om oss

.

söndag 30 oktober 2011

Laxlåda

När vi skulle planera dagens middag så bestämde vi oss för att titta i frysen (eftersom den är lite småfull) och se vad vi kunde göra av det som fanns där. Lax och spenat blev kriterierna för receptet och Johanna fick snabbt fram det här. Mycket lyckat!
Det här är ingredienserna för 2 portioner.

Ingredienser:
  • 250 g laxfilé
  • 6 st "lagom stora" potatisar
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 äggula
  • 1 dl riven ost (ganska smakrik typ Västerbotten)
  • 125 g fryst bladspenat
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl lätt crème fraiche
  • 1 tsk fiskfond
  • Några droppar citronjuice
  • 2-3 msk fryst gräslök (har man tillgång till färsk så går det ju också bra)
Instruktioner:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka potatisen och gör potatismos.
  3. Rör ner äggulan och hälften av osten i moset.
  4. Smörj en ugnsfast form och gör mostoppar längs kanten.
  5. Strö över resten av osten.
  6. Tina spenaten och krama ur vätskan.
  7. Blanda ner olivoljan med spenaten.
  8. Salta och peppra och lägg spenaten i formen.
  9. Skär laxen i kuber och fördela över spenaten.
  10. Salta och peppra.
  11. Gratinera 15-20 minuter eller tills mostopparna fått fin färg.
  12. Koka ihop crème fraiche, fiskfond och citron.
  13. Rör ner gräslöken och smaka av med salt och peppar.
  14. Ta ut formen och häll på såsen.
  15. Ät tillsammans med en grönsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar