Om oss

.

måndag 31 oktober 2011

Öllimpa

För två helger sen fick vi ett litet ryck och gjorde lite bröd så att vi har så vi klarar oss ett tag framöver. Vi gjorde tre sorter, varav två innehåller öl. Det andra kommer i ett senare inlägg. Ibland önskar man att man hade en större frys...

Ingredienser:
  • 33 cl mörkt öl eller dammeldags svagdricka
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 tsk havssalt
  • 1,5 dl sirap
  • 1 st äggula
  • 17 dl rågmjöl/rågsikt

Instruktioner:
  1. Blanda vattnet och ölen. Ha en lagom temperatur på vattnet så att blandningen blir 37 grader.
  2. Lös upp jästen i vätskan
  3. Blanda i salt, sirap och äggula.
  4. Blanda i mjölet och arbeta ihop till en deg.
  5. Låt jäsa i en timme.
  6. Dela degen i 2-4 bitar och forma till limpor.
  7. Lägg limporna på plåt(ar) och låt jäsa i 30 min.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 30-40 min.
  9. Låt svalna på galler under en bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar