Om oss

.

lördag 10 december 2011

Lussekatter

Jul innebär naturligtvis en massa bak och stök innan. Vi kommer de närmaste dagarna att bjuda på våra favoriter inför julen och vi börjar med saftiga och goda lussekatter. I år så var det slut på färsk jäst när vi handlade så det fick bli torrjäst, men det blev precis lika bra.
Man kan med stor fördel använda en knådmaskin om man har det då degen blir rätt stor och jobbig att hantera annars.

Ingredienser:
  • 50 g jäst för söta degar
  • 150 g margarin
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella
  • 1 g saffran
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 17 dl vetemjöl
  • 1 st ägg (till pensling)
  • Russin
Instruktioner:
  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält margarinet i en kastrull.
  3. Häll i mjölken och rör om.
  4. Värm till fingervarmt.
  5. Häll en del av degspadet över jästen och rör tills den löst upp sig.
  6. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt och rör ihop.
  7. Arbeta in det mesta av mjölet tills degen släpper från bunkens kanter och är smidig.
  8. Låt jäsa i 30 minuter.
  9. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den slät och blank.
  10. Dela degen i 5 delar.
  11. Baka ut 10 lussekatter av varje del genom att dela den i 10 delar och rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter snurra ihop den till en lussekatt.
  12. Tryck i två russin i varje lussekatt (tryck ner dem ordentligt).
  13. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 20-30 minuter.
  14. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg.
  15. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 8 minuter.
  16. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar