Man kan med stor fördel använda en knådmaskin om man har det då degen blir rätt stor och jobbig att hantera annars.
Ingredienser:
- 50 g jäst för söta degar
- 150 g margarin
- 5 dl mjölk
- 250 g kesella
- 1 g saffran
- 1,5 dl socker
- 0,5 tsk salt
- 17 dl vetemjöl
- 1 st ägg (till pensling)
- Russin
- Smula jästen i en bunke.
- Smält margarinet i en kastrull.
- Häll i mjölken och rör om.
- Värm till fingervarmt.
- Häll en del av degspadet över jästen och rör tills den löst upp sig.
- Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt och rör ihop.
- Arbeta in det mesta av mjölet tills degen släpper från bunkens kanter och är smidig.
- Låt jäsa i 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den slät och blank.
- Dela degen i 5 delar.
- Baka ut 10 lussekatter av varje del genom att dela den i 10 delar och rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter snurra ihop den till en lussekatt.
- Tryck i två russin i varje lussekatt (tryck ner dem ordentligt).
- Låt jäsa till dubbel storlek i ca 20-30 minuter.
- Pensla lussekatterna med uppvispat ägg.
- Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 8 minuter.
- Låt svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar