Om oss

.

onsdag 14 december 2011

Knäck

Det här blir sista julpysselinlägget (kanske). Det är i vilket fall det sista planerade. Knäck kan vara kletigt och knepigt, men brukar vara värt det i slutändan. En grej som vi konstaterade den här gången är att det är himla bra att fylla kastrullen med kokande vatten direkt efter att man är klar. Sparar mycket kraft vid själva diskandet sen =)
Använd helst en tjockbottnad vid kastrull eller en som du inte är jätterädd om.

I år så blev det tre sorters knäck. Den klassiska med hackad mandel, Johanna-vänlig utan mandel och en Robert-special med lakritssmak.

Ingredienser:
  • 50 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 msk honung
  • 1 tsk vaniljsocker
Extra smaksättning:
  • Hackad mandel
  • Mortlad turkisk peppar (använd ca 10 st för hela receptet)
Instruktioner:
  1. Koka alla ingredienser sakta (ca 40 minuter) utan lock.
  2. När det klassiska kulprovet går att genomföra är smeten klar
  3. Tillsätt smaksättning om så önskas.
  4. Fördela smeten i små formar och låt stelna.
  5. Förvara svalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar