Det här brödet var nog det första jag bakade. Redan på hemkunskapen nån gång på högstadiet bakade jag det för första gången. Då var jag dock inte riktigt i rätt ålder för att förstå vad jag skulle med den kunskapen till och det var inte förrän under min studenttid jag verkligen började baka bröd själv och detta blev genast en av favoriterna (om inte Favoriten). Sen Johanna kom in i mitt liv har vi experimenterat lite med olika kross och flingor i (eftersom hon är lite mer experimentsvillig än mig ;) ), men det här är grundreceptet.
Ingredienser:
- 50 gram jäst
- 50 gram margarin
- 4 dl mjölk
- 2 krm salt
- 2 msk sirap
- 1 dl rågflingor
- 1 dl rågkross
- 4 dl rågsikt
- 6 dl vetemjöl
Gör såhär:
- Smula jästen i en skål
- Smält margarinet.
- Häll i mjölken och värm till 37 grader
- Häll vätskan över jästen och rör tills jästen lösts upp
- Tillsätt salt och sirap och rör om
- Tillsätt alla rågingredienserna
- Arbeta in vetemjöl tills degen blir smidig
- Låt jäsa under bakduk i cirka 10 minuter
- Dela degen i 16 bitar och rulla till bullar
- Låt jäsa en stund under bakduk (cirka 10 minuter)
- Grädda i mitten av ugnen cirka 6-7 minuter i 225 grader
- Lägg bullarna på galler med bakduk över
Som de flesta bröd så är det godast att äta det nybakat. Jag brukar köra dem i mikron några sekunder för att fräscha till dem lite. De går även utmärkt att frysa och eftersom det är bullar så är det lätt att ta upp så många man behöver.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar