Om oss

.

tisdag 22 mars 2011

Snabblimpor

Att baka bröd tar ofta en hel del tid. Degen ska jäsa, ofta två gånger, och om man ska baka på kvällen efter jobbet så måste man nästan sätta igång direkt när man kommer hem. Ibland behöver man dock bröd ändå och då kan det vara bra att ha något snabbt att ta fram ur bakfickan (höhö). Här kommer ett av de vi brukar ta till.

Ingredienser:
  • 50 gram jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk sirap
  • 7 dl rågsikt
  • 7 dl vetemjöl
Gör såhär:
  1. Smula jästen i en skål och lös upp den i 1 dl av vattnet
  2. Tillsätt resten av vattnet, sirap och salt
  3. Tillsätt rågsikten
  4. Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop till en smidig deg
  5. Dela degen i två delar och forma till limpor (eller lägg i en formbrödsform)
  6. Lägg på en plåt och ställ in längst ner i kall ugn.
  7. Grädda i cirka 30 minuter på 200 grader
  8. Låt svalna under bakduk på galler

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar